Soms loop je zo vast dat er geen uitweg meer lijkt te zijn in de communicatie en omgang met een andere persoon. Er onstaat een conflictsituatie:
Het conflict belemmert een fijne communicatie en samenzijn
De bereidheid om elkaar te willen begrijpen valt weg. Dit kan ook 'in stilte' zijn. Het hoeft niet altijd rechtstreeks tegen iemand te zijn, maar kan ook zijn door iemand juist te ontwijken.
De communicatie zit vast en alles lijkt een druppel op de bekende gloeiende plaat. De communicatie is allesbehalve verbindend.
Je kunt elkaar alleen maar zien vanuit het conflict en kan de ander niet meer neutraal benaderen.
De situatie wordt onhandelbaar, het heeft behoorlijke impact, soms ook op meerdere facetten van je leven.
In het geval van een partnerrelatie kun je besluiten de relatie te beëindigen, want je ziet geen enkele uitweg meer.
Mediation is een vertrouwelijk en vrijwillig proces waarbij de deelnemers een oplossing proberen te vinden voor hun conflict die in het belang is van allebei. Zij doen dit in één of meerdere gesprekken onder begeleiding van een neutrale, onafhankelijk derde, de mediator.
De mediator oordeelt niet en spreekt geen voorkeur uit voor een specifieke oplossing. Wel probeert de mediator ervoor te zorgen dat alles wat voor de deelnemers belangrijk is wordt uitgesproken en wordt meegenomen in het mediationgesprek. Pas wanneer alle belangen en wensen op tafel liggen, kan worden gekeken naar mogelijke oplossingen. Daarnaast faciliteert de mediator het mediationproces door ervoor te zorgen dat de voor mediation gebruikelijke stappen – intake, exploratie, onderhandeling en afronding – op een goede manier worden doorlopen.
Mediation kan worden gezien als een kans: om te ontdekken waar het jou werkelijk om gaat, te luisteren naar wat de ander belangrijk vindt, en te onderzoeken welke oplossingen daarbij zouden kunnen passen. Voorbij standpunten ligt soms een wereld aan mogelijkheden.
Het is niet altijd makkelijk te verwoorden wat werkelijk belangrijk is. Dit lukt het best in een sfeer van veiligheid, rust en vertrouwen. Mediation biedt daarvoor de juiste basis. Het is aan mij als mediator om ervoor te zorgen dat de uitgangspunten helder zijn en door allen worden gerespecteerd.
Drie uitgangspunten zijn essentieel voor het laten slagen van een mediation: vertrouwelijkheid, vrijwilligheid, en onafhankelijkheid/onpartijdigheid. Ze worden genoemd in de mediationovereenkomst die voorafgaand aan de mediation door de deelnemers en de mediator wordt ondertekend.
Na een – vaak telefonische – kennismaking, besluiten partijen of zij willen deelnemen aan mediation. Wanneer beiden akkoord gaan plannen we een eerste gesprek. Aan het begin van dat gesprek ondertekenen de deelnemers en de mediator de mediationovereenkomst waarmee allen zich binden aan de uitgangspunten die mediation biedt.
Meestal zijn 3 tot 4 gesprekken voldoende om te komen tot een duurzame oplossing. Aan het eind van de mediation kunnen partijen hetgeen is afgesproken vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Daarmee worden de afspraken bindend. Bij scheidingen gaan we nog een stap verder en maken we een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant waarin alles financieel vastligt en er goede afspraken rondom de kinderen gemaakt worden.